Scholen Veilig is - met andere Safe Schools Groups wereldwijd - partner bij Zero Covid Alliance, een een alliantie voor de Zero Covid-groepen en -organisaties over de hele wereld. Een van de internationale initiatieven is onderstaande open brief (Engelse versie: An open letter for proper safety measures in schools. Met elkaar roepen we elke ochtend op 9.00 AM onze regeringen via social media op om goede veiligheidsmaatregelen op scholen te nemen.

Een open brief voor goede veiligheidsmaatregelen op scholen

Een open brief voor goede veiligheidsmaatregelen op scholen, door groepen onder leiding van ouders uit 11 verschillende landen:

Ecole et Familles Oubíees - FR

Parents et Enseignants Solidaires Covid19 - BE

Sichere Bildung - DE

Safe Ed For All - UK

Bildung Aber Sicher - CH

Covid Ecoles Quebec - CAN

Parents United - IRL

Scholen Veilig - NL

CDS Kenya - KE

Covid Scuola! - IT

Derpa España and Padres Unidos - ES

Scholen zijn een aanjager van pandemieën wanneer er sprake is van gemeenschapsoverdracht in het gebied; daarover bestaat in de literatuur consensus.

En ervaringen uit verschillende landen bevestigen het. Maar kinderen en scholen worden nog steeds over het hoofd gezien en lopen gevaar.

Over het algemeen hebben kinderen met COVID-19 minder kans op ernstige symptomen dan volwassenen, maar ernstige vormen en gevolgen treden op. Bovendien worden steeds meer gevallen gemeld van kinderen met aanhoudende vermoeidheid en andere chronische problemen, die geen verband houden met de ernst van de aanvankelijke symptomen.

Daarom moeten kinderen worden beschermd voor hun huidige en toekomstige gezondheid.

Tegelijkertijd voldoet de veiligheid op school niet aan de normen. Wanneer er ongecontroleerde overdracht vanuit de gemeenschap is, is fysiek schoolbezoek riskant en moet het worden vervangen door virtuele lessen, activiteiten en evenementen.

Wanneer het niveau van overdracht in de gemeenschap afneemt, moeten scholen worden heropend, maar alleen door passende maatregelen te nemen om studenten, leraren en ander personeel te beschermen.

We zijn ouders uit landen over de hele wereld, verenigd in onze bezorgdheid over de veiligheid van onze kinderen.

We promoten actief bewustwording en we vragen om bescherming van kinderen door middel van een adequaat covid-19 schoolbeleid. Scholen zijn overvolle binnenruimtes, met veel interacties gedurende de dag. Het is noodzakelijk om krachtige maatregelen te nemen en die goed na te leven om de verspreiding van COVID-19 binnen de school en daarbuiten in de gemeenschap te vertragen.

Kinderen die besmet zijn met het coronavirus, ervaren vaak een asymptomatische infectie. Het dragen van een masker voor alle kinderen ouder dan 6 jaar en schoolpersoneel, het testen van studenten (en personeel) en het in quarantaine plaatsen van positieve gevallen is dus de enige mogelijkheid om de verspreiding te voorkomen.

We vragen onze regeringen om dringend passende maatregelen voor scholen te nemen.

We hebben er allemaal al een tijd om gevraagd. Nu bundelen we onze inspanningen.

Met door ouders geleide groepen van over de hele wereld hebben we deze open brief opgesteld om samen om passende maatregelen te vragen.

Onze belangrijkste voorstellen: